30 Ιουνίου 2013

ΙΛΙΑΔΑ - Ξ: Διός απάτη ( Η εξαπάτηση του Δία )






Ο θόρυβος των συγκρούσεων κάνει τον Νέστορα να βγει από τη σκηνή του, όπου περιποιόταν τον τραυματισμένο Μαχάονα. Η κατάσταση που αντικρίζει τον θλίβει. 
Αποφασίζει να επισκεφτεί τον Αγαμέμνονα στη σκηνή του. Τον βρίσκει απελπισμένο να παρακολουθεί τη μάχη με τους άλλους πληγωμένους αρχηγούς, τον Οδυσσέα και τον Διομήδη. Ο Αγαμέμνονας φοβάται μήπως ο Έκτορας πραγματοποιήσει και τις χειρότερες απειλές του: να βάλει φωτιά στα πλοία και να σκοτώσει όλους τους Δαναούς.

Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα, λέει, δείχνουν ότι ο Δίας ευνοεί τους Τρώες, γι αυτό προτείνει και πάλι ως μόνη λύση τη φυγή μέσα στη νύχτα.
Ο Οδυσσέας και ο Διομήδης όμως απορρίπτουν την πρόταση με πλροσβλητικά λόγια. Τελικά, με συμβουλή του Διομήδη, ξεκινούν όλοι για τη μάχη, αν και πληγωμένοι. Ενθάρρυνση και ελπίδα τούς δίνει ο Ποσειδώνας, που ξεσηκώνει το στρατό φωνάζοντας δυνατά.
Την ίδια στιγμή η Ήρα, για να αποσπάσει την προσοχή του Δία, ώστε ο Ποσειδώνας να βοηθήσει τους Αχαιούς ανενόχλητος, βάζει σε ενέργεια τα θέλγητρά της. Καλλωπίζεται, φορά τα κοσμήματά της, δανείζεται μ' ένα μκρό ψέμα τη μαγική ζώνη της Αφροδίτης και πετυχαίνει τη συνεργασία του Ύπνου. Παρασύρει έτσι τον Δία πάνω στην Ίδη σ' ένα ερωτικό παιχνίδι, κρυμμένοι σ' ένα χρυσό σύννεφο.
Ύστερα απ' αυτό ο Κρονίδης αποκοιμιέται βαθιά. Αμέσως ο Ύπνος τρέχει να ειδοποιήσει τον Ποσειδώνα ότι μπορεί ελεύθερα πλέον να βοηθεί τους Αχαιούς. Εκείνος παροτρύνει τους Αχαιούς και τους ρίχνει με ορμή στον αγώνα, που παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Ξαφνικά ο Έκτορας τραυματίζεται από τον Αίαντα και απομακρύνεται από τη μάχη. Εύκολα, έτσι, οι Αχαιοί πρέπουν τους Τρώες σε φυγή.










4 σχόλια:

  1. Ελένη μου , φοβερή δουλειά !!!!! μπράβο και πάλι μπράβο !!!! ωραίες εικόνες , ωραία μουσική !!!!!!!!!!εσύ ,κορίτσι μου , αδικείσαι . Αλήθεια ,πόσο χρόνο σου πήρε ένα μόνο video ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ Δήμητρα, χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν. Θα ανεβάσω όλη την Ιλιάδα και αργότερα την Οδύσσεια. Τα έχω σε PowerPoint και τα μετατρέπω σιγά σιγά σε video. Συγκεντρώνω φωτογραφικό υλικό και το επεξεργάζομαι από το 2005. Το χρησιμοποιώ στη διδασκαλία, με διάφορους τρόπους. Όσο για το χρόνο....άσε....
    Καθημερινή δουλειά επί ώρες!! Αξίζει όμως τον κόπο!
    Φιλάκια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια μαζί με τις ευχαριστίες μου!!! Πάρα πολλή και σκληρή, αλλά εκπληκτική δουλειά! Με διευκολύνει πάντως αφάνταστα! (Το ανέφερα και στο σχολικό μας σύμβουλο!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ' ευχαριστώ πολύ, Λαμπρινή μου! Κρύβεται όντως πολύχρονη-καθημερινή - πολύωρη δουλειά αλλά το αποτέλεσμα με ξεκούραζε....Στη διάθεση των συναδέλφων και κάθε ενδιαφερόμενου.
    Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη μου να κάνω πιο προσβάσιμο και ελκυστικό το μάθημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"ΛΑΓΟΙ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ"

Υπερβολικές, ανέφικτες, μη πραγματοποιήσιμες υποσχέσεις ή δωροδοκίες. Ο λαγός παλιότερα ήταν μέσο δωροδοκίας - ως δυσεύρετος- γιατί μόνον...